Oppskrifter

SEIGMENN

1 kg sukker                kokes i 5 min.
2 dl vann

30 pl. Gelantin – legges i kaldt vann. Kryst vannet av gelantin og legg den i:

2 dl kokende vann, som blandes i sukkeret.


10 gr sitronsyre                           tilsettes
10 gr annanasessens
farge



BOLLER

1 l melk
350 gr smør
350 gr farin
2 egg
100 g gjær
3 ts kardemomme
2 kg hvetemel

Elt deigen lenge - lenge - lenge... (bruk evt. eltemaskin)
La deigen heve til den blir stor.
Bak ut boller.
La bollene heve.
Sette bollene i ovnen. Ovnen skal ha 250 grader.
Stek til bollene er gylne.






Rundstykker

10 dl lunket vann
1 dl olje
1 nk tørr gjær
1 ts salt
ha i hvetemel og sammalt hvete til deigen er passe !






PINNE-/PANNEBRØD

8 dl sammalt hvete, grov
0,5 dl hvetemel, fin
5 dl byggmel
1 ss bakepulver
0,5 ts salt

Bland sammen det tørre i en bolle. Lag en grop i melet.

5 dl vann
1 dl olje

Hell vann og olje i melgropa. 
Rør til det blir en fin deig.

Steikes på takke eller steikepanne.
Kan også brukes som pinnebrød.

Kan brukes med en gang :)

LYKKE TIL!




LAPPER



1 l mel
2 dl sukker
3 ts natron
3 ts vaniljesukker
1 l sur melk
2-3 egg

Bland alt sammen og stek på takke eller steikepanne.

mmmmm







neslesuppe

3-4 ss smør
1-2 gul løk
(3-4 fedd hvit løk)
2 buljong-terninger (valgfri smak)
Litt salt og pepper
2-3 ss forvellet brennesle
6 dl melk
1 l vann
2 dl fløte

Forbehandling av nesle:
Plukk nesletopper.
Kok opp godt med vann.
Legg neslen i det kokende vannet i ca 1 min.
La neslen renne av seg litt før en putter den i en blender.
Ha litt vann i blenderen og kjør.
Du kan lage mye på en gang og fryse i porsjoner.

Suppen:
Smelt smøret. Hakk løken i små biter – evt. kjør i blender. La løken koke i smøret – uten å bli brun. Ha i buljong, salt, pepper og nesle.
Rør inn melet. Spe med melk.
Ha i vann og fløte.
Kok opp.
Suppa er klar for servering J



Marengs eller pikekyss



2 eggehviter
150 g melis
1 ts vaniljesukker
litt sitronessens

Piskes til den blir stiv.

(Gjennomvarm)
80-100 grader i 2,5-3 timer.
(dobbelt porsjon til ett brett)


Sjokoladerullekake



3 egg
1,5 dl sukker

Piskes til eggedosis.

3/4 dl potetmel
2 ss kakao
1 tis bakepulver

Blandes i.

Legg et bakepapir i en langpanne. Smør deigen utover.
Stekes på 200 grader C i ca 5 minutter.

Fyll:
100 g smør
1,5 dl melis
2 eggeplommer
2 ts vaniljesukker

Av eggehvitene kan du lage "pikekyss".